Bridgerubriek 26 sept 2020

Traditioneel wordt voor de aanvang van de landelijke viertallencompetitie het Jaap Kokkes viertallentoernooi georganiseerd in Leiden. Niet meteen een toernooi waar ik aan meedoe, want Leiden is niet naast de deur. Dit seizoen is echter alles anders. Vooralsnog geen competitie en het viertallentoernooi werd online gespeeld.

De computer is niet zover en zo deed ik voor het eerst mee aan het toernooi. We speelden met Onstein 4 en omdat Geon en Ralf verhinderd waren, vormde ik een koppel met Jacco van Egdom. Het was ons debuut, maar het aantal misverstanden was gelukkig gering. Wel deden we ons best de krant te halen met het lichtste volgbod. Ik won ruimschoots met -1100.

De start was stroef, maar naarmate de dag vorderde klommen we gestaag naar boven. In een van de laatste ronden tegen nummer een stopten we in 6♠, omdat troefvrouw ontbrak. De tegenstanders boden het grootslem wel en met ♠V in de knip kostte dat 13 imps en de eindoverwinning. Nu werden we derde.
Jacco tackelt een lastige 3SA:

W/OW
A V B 7 6
8 4
A B 9 3
V 5
H 8 5 4 2
10 9
H 9 7 6 10 5 3
V 7 6 5 4
6 2 A B 10 8 4
3
A V B 2
H 10 8 2
H 9 7 3
 

Ik open de noordhand na een pas van west met 1♠ en herbied 2 na 2♣ van zuid. Het vierde bod is 2SA, we spelen twee over een als mancheforcing, maar ik heb niets te melden en zak onderuit nadat ik 3SA bied.

Punten zat, maar om de een of andere manier is het geen lekker spel. Je kunt rommelen in elke kleur en west helpt door met harten te beginnen. Jacco neemt 10 met de vrouw. Op die manier camoufleer je B.

In slag twee volgt ruiten naar het aas en een ruitje naar de tien en de vrouw van west. Oost heeft in de eerste ruitenslag onnadenkend odd-ball gedaan en daarom speelt west in slag vier weer harten. 8 In de dummy scoort een slag en de leider gaat verder met ruiten naar de heer om de schoppensnit te nemen.

De snit lukt, maar het ziet er nog steeds oncomfortabel uit. Zuid heeft nog een vrije slag in de hand, maar geen zekere entree. Als ♣A bij west zit, is de zuidhand overleden. Na ♠V speelt zuid ♣V en als oost neemt met ♣A zijn alle problemen over. Oost speelt harten voor het aas en met nog drie vrije slagen is zuid klaar.

Een paar tafels verderop zit Simon de Wijs ook 3SA tegen te spelen. Ook hij begint met harten en de leider wint de eerste slag met V. In slag twee volgt een gelukte schoppensnit en in slag drie een volgende snit. Nu in ruiten en west wint 8 met de vrouw.

Ook hier heeft oost door middel van odd-ball duidelijk gemaakt hoe hij over de uitkomst denkt en dat weerhoudt De Wijs van een tweede ronde harten. Na V speelt hij passief ruiten na. De leider wint de slag in de hand en speelt klaveren naar de vrouw.

Oost wint de slag met ♣A en speelt harten die de leider duikt voor 9 van west. De Wijs kan geen hoge kleur spelen en speelt daarom klaveren. Zuid pakt ♣10 met de heer en gaat in de fout door ruiten naar het aas te spelen. Het idee is aardig, maar de verdediging heeft een riposte.

Na A volgt ruiten naar de heer in de hand en A. De bedoeling van zuid is harten na te spelen en west aan slag te brengen. Met slechts schoppen moet west zuid dan nog twee slagen in die kleur gunnen.

De Wijs is niet van gisteren en gooit H onder het aas en daarmee wint zuid wel een extra hartenslag, maar de schoppen in de dummy zijn onbereikbaar en de leider moet nog twee klaverenslagen afgeven aan oost en is eentje down.

De leider had het beter kunnen doen door H te cashen en dan A. Gooit west dan de heer dan volgt de vrije B en ruiten naar het aas en ♠A voor negen slagen. Bewaart west H dan volgt de ingooi met harten en krijgt zuid weer twee slagen in schoppen.

Je kunt veel zeggen over ons nevenpaar Erik-Jan Krijgsman en Kamiel Cornelissen. Zo zijn ze lucky en degelijk, maar vooral langzaam. Over elke slag wordt goed nagedacht en dat heeft het voordeel dat wij hun verrichtingen kunnen bekijken, want we zijn meestal een kwartiertje eerder klaar. Op het volgende spel mist de verdediging een aardige speelwijze:

N/NZ
H V 10 7
V 10 9 2
B 10 7
6 2
B 5 3
A 9 8 6
7 8 6 5 3
9 6 3 H V 8
A B 10 7 5 4 H V
4 2
A H B 4
A 5 4 2
9 8 3
 

Aan de andere tafel hebben onze tegenstanders 3♣ gehaald met de OW handen. Ik speel, nadat ik met schoppen aan slag kom tuttig ruiten na en dat helpt de leider.

Erik-Jan en Kamiel spelen 3 tegen nadat zuid na de 1♣ opening van oost met 1 volgt.

West begint met schoppen en oost neemt ♠H met zijn aas en casht een hoge klaveren. In slag drie volgt de andere klaverenhonneur die west overneemt om verder te gaan met 9. De leider wint de slag met A, nadat oost de boer dekt met zijn vrouw.

Zuid speelt klaveren en troeft de slag in noord. In deze slag heeft oost het lastig. Hij moet de schoppendekking bewaren en ook twee ruitens, omdat zuid anders een ruitenslag kan ontwikkelen.

In de praktijk gooit oost een schoppen en dat is fataal. De leider haalt de troeven en speelt schoppen naar de tien en maakt ook nog ♠V en ♠7.

Oost had moeten ondertroeven! Hij houdt dan controle over de ruiten en schoppenkleur. De leider kan wel vier rondjes troef spelen, maar je gooit af na de dummy en houdt zuid op acht slagen.

Geen prijzengeld of zelfs meesterpunten verdiend, maar wel geplaatst voor de Alt Tampa in november